pasieka araszkiewicz

Miód spadziowy

Miód spadziowy z drzew iglastch - może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej. co zależy od gatunku drzew z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki. Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie, ma działanie antybiotyczne. Zawiera więcej niż miody nektarowe substancji czynnych, w tym biologiczne czynnego żelaza. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skóry i układu nerwowego.

Miód akacjowy

Zawiera dużą ilość fruktozy i krystalizuje bardzo powoli. Czysty miód akacjowy ma barwę jasnokremową, przechodzącą w bezbarwną. Po skrystalizowaniu od białej do słomkowej. W zapachu słabo przypomina zapach kwiatu akacji. W pełni dojrzały miód akacjowy odznacza się większą niż inne miody zawartością sacharozy. Miód akacjowy ma zastosowanie w leczeniu chorób żołądka i dwunastnicy, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelit. W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyspiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń. Wpływa również na perystalykę jelit i odznacza się niską aktywnością biotyczną.

Miód nawłociowy

Miód z nawłoci stosowany jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty,dróg żółciowych oraz stawów. Działa moczopędnie oraz przeciwzapalnie.Dzięki dużej zawartości rutyny i kwarcetyny poprawia ukrwienie nerek oraz żył kończyn dolnych. Miód nawłociowy jest polecany również osobom z nadciśnieniem, i w celu wzmocnienia mięśnia sercowego. Miodem nawłociowym należy wzmacniać się w okresie jesienno zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie i infekcję dróg oddechowych.Aby zadbać o nasze nerki i uchronić przed kamieniami.

Miód lipowy

Wyróżnia się silnym przypominającym zapach lipy aromatem. Smak ostry lekko gorzkawy. W stanie płynnym ma barwę zielonkawożółtą do jasno bursztynowej.Barwa i intensywność w smaku jest różna, w zależności od rejonu z jakiego pochodzi. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą zmieniając barwę na białożółtą lub złocistożółtą. Miód lipowy wykazuje działanie wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe, uspokajające i przeciwskurczowe. Jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób górnych dróg oddechowych, gardła, angin, zatok oraz zapalenia oskrzeli.Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej, stosowany jest również w chorobach moczowych.

Miód gryczany

Podobnie jak miód akacjowy zawiera dużo fruktozy.Zabarwienie ma ciemne aż do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Krystalizuje tworząc twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym. Po krystalizacji przyjmuję najczęściej barwę brązową. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym.Także w chorobach wątroby i osłabień wzroku.

Pierzga

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół złożonych w komórkach plastra pszczelego,poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych, w środowisku gniazda pszczelego. Powstaje w komórkch plastra pszczelego ze zmagazynowanego tam przez pszczoły pyłu kwiatowego. Zachodące w komórkach procesy fermentacji mlekowej pyłku wywołanej przez pałeczki Lactobacillus sprawiają, że w tej postaci staje się on łatwiej przyzwajalny. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych,powstają także znaczne ilości kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed zepsuciem.

pasieka araszkiewicz